Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Από τους λιθογράφους στην ασύρματη επικοινωνία

Λάζος ο βουνίσιος γράφει μία ιστορική αναδρομή
Δημοσίευση : 19 Νοεμβρίου 2012
 
Σε αυτή την πόλη η επικοινωνία ήταν πάντα συνηφασμένη με την τεχνολογία τις ανάγκες των ανθρώπων της εκάστοτε εποχής. Αρχικά γινόταν με τους κράχτες ή τους αγωγιάτες πολύτιμους στον Μακεδονικό Αγώνα. Επι τουρκοκρατίας δεν υπήρχαν εφημερίδες .fthinoporines diadromes stin florina 20120121.JPG Οι αγωγιάτες λοιπόν ελάμβαναν από την πόλη επιστολές και μαζί με εμπορεύματα φορτωμένα σε μουλάρια τα μετέφεραν σε διπλανά χωριά ή πόλεις ή ακόμη μακρύτερα μέχρι εκεί που κατέληγε το καραβάνι. Το έτος 1894 η επιστολο-αλληλογραφία γινόταν και με τον σιδηρόδρομο. Το έτος 1905 έκανε την εμφάνιση του το ταχυδρομείο, ο τηλέγραφος και τα σήματα μόρς αργότερα. Κατά την διάρκεια του 20ού αιώνος απ το 1963 και μετά ήρθε το σταθερό τηλέφωνο με μανιβέλα και χρόνο με τον χρόνο διαδόθηκε σε κάθε μαγαζί, σε κάθε γραφείο σε κάθε σπίτι.
 
 
 
Στο χώρο των μέσων μαζικής επικοινωνίας - ενημέρωσης η επικοινωνία σε μαζικό επίπεδο διεξαγόταν από τις τοπικές εφημερίδες .Ραγδαία άνθηση σημειώθηκε στήν έντυπη δημοσιογραφία μετά την απελευθέρωση της πόλης απ τους Τούρκους . Για συντομία θα αναφέρω τους τίτλους εφημερίδων που κυκλοφόρησαν από το 1912 μέχρι σήμερα σε τοπικό επίπεδο. Οι σημαντικότερες ήταν το φώς, η νέα φλώριναΦλώρινα (1914) , η μακεδονική , το Έθνος, Νέοι ορίζοντες, μακεδονικός αστήρ, ηνωμένος τύπος, ελληνική φωνή, Φλώρινα, φωνή του λαού, έλεγχος, εμπρός, μακεδονικός σπινθήρας , νέοι καιροί, ακριτική βόρειος ελλάς, ξημέρωμα, η Φωνή της Φλώρινας ( 1962), Αλλαγή, Μαχητής, Κοινή γνώμη, Ελευθερία, Ενημέρωση, Η ώρα της αλήθειας,Ελεύθερο Βήμα της Φλώρινας ( 1996), παρατηρητής ( 2000) , το κουνούπι, Εθνικιστής, Βαβυλωνία, Επαρχία, Υπνοβάτης, αγώνας, λαοκρατία, παρέμβαση, εκπαιδευτικός ακρίτας, νέα γενιά , Εθνική Φωνή, αυγή, Μακεδονικός Κόσμος, Αμύντας , Φλαμπουριώτικα νέα, φωνή του κάμπου, μαθητική φωνή, φτερουγίσματα, τα γενικά, περιοδικό Αριστοτέλης, Σάλπιγξ Ορθοδοξίας, Εταιρία, Κρίκος, επιμόρφωση ενηλίκων, Πισοδερίτικα, Δεσμός,Ματιές στα σπόρ,Γκόλ,Μεγαλομάρτυρας τροπαιοφόρος μυροβλύτης, πολιτιστικά τετράδια, Ο πολίτης, Ανατροπή, κρουά κράξιμο κρουά, περισκόπιο, χρονογράφος,ΗΧΩ, βήμα της γυναίκας, ..ίσως μου διέφυγε κάποιος άλλος . Η επικοινωνία ενημέρωση δεν περιορίσθηκε στο έντυπο τύπο όπως είναι οι τοπικές εφημερίδες ή περιοδικά. Η τηλεόραση αρχικά ή ΥΕΝΕΔ και ΕΙΡΤ ( ΕΡΤ) στα τέλη της δεκαετίας του 1970 εξαπλώθηκε σε κάθε σπίτι με ασπρόμαυρες τηλεοπτικές συσκευές στο καθιστικό ή στο σαλόνι των σπιτιών .Αναμετέδιδαν επίκαιρα, ειδήσεις και εκπομπές ψυχαγωγίας. Στις 10 Φεβρουαρίου 1953 άρχισε επίσημα να εκπέμπει το πρώτο ραδιόφωνο .¨Ηταν της ΥΕΝΕΔ και αργότερα ο ραδιοσταθμός της κρατικής ΕΙΡΤ μετέπειτα μέχρι ΕΡΤ νύν ΕΡΑ. Τοπικός τηλεοπτικός σταθμός ονόματι Florina TV εξέπεμψε αρχές του 2000 αλλά για μικρό χρονικό διάστημα λόγω εκκρεμοτήτων της άδειας λειτουργίας του.Σε επίπεδο δυτικής μακεδονίας και στην Φλώρινα μέχρι σήμερα εκπέμπουν δύο ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί του westtvchannel & Flashtv .
 
Στο ραδιόφωνο μέχρι τις αρχές του 1980 το «μονοπώλιο» κατείχε το κρατικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ Φλώρινας σημερινή ΕΡΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ. Από προσωπικές αναμνήσεις θυμάμαι στην μπάντα των FM έκπεμπαν κατά διαστήματα οι λεγόμενοι ερασιτεχνικοί παράνομοι ραδιοσταθμοί μικρής εμβελείας από παρέες νεαρών ραδιοερασιτεχνών οι οποίοι είτε κατασκεύαζαν ή είτε αγόραζαν έτοιμους ραδιοπομπούς με «λυχνίες» .Ήταν οι λεγόμενοι «πειρατικοί» σταθμοί του ιπτάμενου Ολλανδού, το ράδιο τζένεραλ, το ράδιο Πάλλας, το ράδιο κουρσάρος, το ράδιο του μπούκλα, το ράδιο Παπαντώνη, ίσως και μερικών άλλων που διαφεύγουν της μνήμης μου. Το περιεχόμενο ήταν καθαρά μουσικό με αφιερώσεις ακροατών ή ραδιοπειρατών σε αγαπημένα πρόσωπα. Το φαινόμενο των πειρατικών σταθμών είχε γίνει της μόδας. Μέχρι και ελληνική χιουμοριστική ταινία με το Στάθη Ψάλτη είχε γυριστεί την εποχή εκείνη- δεν θυμάμαι τον τίτλο..καμικάζι αγάπη μου κάπως έτσι . Ήταν οι πρόδρομοι των σημερινών ιδιωτικών ραδιοσταθμών στην πόλη και στην πέριξ περιοχή. Από το 1990 στο χώρο των ερτζιανών εδραιώθηκαν μέχρι και σήμερα ξακουστοί ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί όπως το ΡΑΔΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ 101.5Μhz, το ράδιο Αίνιγμα, Ακριτικός Fm ,Ιερός Χρυσόστομος , το Ρ/Σ Λεχόβου, το Ράδιο λέχοβο , το ράδιο Αμύνταιο που λειτουργούν ακόμη και σήμερα ενημερώνοντας, ψυχαγωγώντας, διαφημίζοντας τοπικές επιχειρήσεις ή καταστήματα, έχουν σύνδεση με μεγαλύτερους ραδιοσταθμούς του εσωτερικού ή εξωτερικού. Προβάλουν μείζων τοπικά προβλήματα της περιοχής κ.α. Δημοτικά ραδιόφωνα ουδέποτε εκπεμψαν στην Φλώρινα ή στο Αμύνταιο για άγνωστους δι εμέ λόγους. Στο ίδιο περίπου μοτίβο ξεκίνησαν αρχικά «πειρατικά»¨σήμερα αρκετά επαγγελματικού επιπέδου (ευτυχώς όχι όλα) όλα τα τοπικά Blog στην Φλώρινα.
 
Με την εμφάνιση των κομπιούτερ και των τηλεομοιότυπων στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με 1990 περάσαμε στην ψηφιακή επανάσταση της επικοινωνίας η οποία αργά αλλά σταθερά κατάργησε την αναλογική επικοινωνία δια του τηλεφώνου η άλλων μέσων.
 
Με την διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας και της πληροφορικής σχεδόν σε κάθε σπίτι από τα τέλη του 1990 ( τα γνωστά κομπιούτερ με σύνδεση στο διαδίκτυο), έγινε η μεγάλη μεταστροφή ενημέρωσης ή επικοινωνίας των ανθρώπων στην περιοχή μέσα από ιστοσελίδες , χώρους κοινωνικής δικτύωσης και ιστολόγια τα γνωστά blogs.Τα τελευταία χρόνια  από το 2011 και μετά η εισβολή επαγγελματικών ομάδων στην «μπλογκόσφαιρα» είχε ως αποτέλεσμα την αλλοίωση του αθώου ή «πειρατικού» χαρακτήρα των μπλόγκ. Έστω και με καθυστέρηση η «μόδα των μπλόγκερς» έπεσε στα χέρια των επαγγελματιών οι οποίοι λανθασμένα τα έχουν συνδέσει με πρακτορεία ειδήσεων , εκδοτικους η δημοσιογραφικούς οίκους .Τότε άρχισε να χάνεται η αθωότητα και η ερασιτεχνική μαγεία του μπλόγκ . Οι πληροφορίες αντιγράφονταν μέσα σε χρόνο δευτερολέπτων . Μία ανάρτηση ήταν ταυτοχρόνως κολλημένη σαν καρμπόν σε δύο ή τρία συνεργαζόμενα μπλόγκ. Χάθηκε ο αυθορμητισμός και θα έλεγα τα πράγματα άρχισαν εν μέσω οικονομικής κρίσης να αγριεύουν . Αρχικά σαν χόμπι συνάντησα πρίν10 χρόνια μετα βίας 3  με 5 μπλόγκ από την Φλώρινα!!!. Ήταν οι «πειρατικοί μπλόγκερς» όπου ο καθένας έγραφε ή αναρτούσε τις σκέψεις τον προβληματισμό του και μέσα από σχόλια ή φόρουμ επικοινωνούσε με τον υπόλοιπο κόσμο. Το έτος 2010 στον χώρο της μπλογκόσφαιρας λόγω επικείμενης οικονομικής κρίσης εντύπων , περιοδικών , ηλεκτρονικών τηλεοπτικών μονοπωλίων στην ενημέρωση στην διάδοση πληροφοριών, εισβάλαν κατά κύματα επαγγελματίες βρίσκοντας ένα δωρεάν χώρο προβολής της εργασίας των προσκομίζοντας ακόμη και χρήματα απο διαφημίσεις στις περισσότερες των περιπτώσεων ανώνυμα ή με διάφορα παρατσούκλια ως ήθιστε σαν γενικός κανόνας του διαδικτύου για ευνόητους λόγους. Ελάχιστοι επαγγελματίες μπλόγκερς προβάλλοντε πλέον με τα ονοματεπόνυμα τους πέραν μεμονωμένων εξαιρέσεων .
 
Σπουδαιότερα επαγγελματικου -ειδησιογραφικού χαρακτήρα  μαγκαζίνο ,  στην Φλώρινα αποτελούν το Ράδιο Φλώρινα, , Τα Φλωρινιώτικα Νέα , Το Ανάποδοι, Το Λεχοβίτης, Το Νεα Φλώρινα, Το Φλωρινέα, Το Περισκόπιο Το κρουά  κρουά  Ιστοσελίδες επαγγελματιών με ή χωρίς χρέωση του αναγνώστη βλ συνδρομή Florinapress, Echonextnet, xronografos,periskopio,florinacity,inflorina,.... Υπάρχουν επίσης και μπλόγκ ομάδων μεμονωμένων πολιτών η συλλόγων με συγκεκριμένο αντικείμενο αθλητικό, πολιτιστικό, επιμορφωτικό, συνδικαλιστικό, φιλάθλων, ζωοφιλικό κ.α. που δεν είναι απαραίτητα επαγγελματίες μπλογκερς αλλά θέλουν να προβάλουν την ατομική ή ομαδική εργασία τους, να ευαισθητοποιήσουν τον αναγνώστη σε διάφορα θέματα και να επικοινωνήσουν με τον υπόλοιπο κόσμο του διαδικτύου όπως φυσικά και ο δικός μας ο Βουνίσιος   .
 
 Διαδικτυακό ραδιόφωνο διαθέτουν όλοι οι ιδιωτικοί Ρ/Σ και ο κρατικός σταθμός ΕΡΑ Φλώρινας όπου η φωνή του εκφωνητή και του ακροατή διαχέεται σε όλο τον πλανήτη μαζί με τα μπλογκ .Απο την μακρινή Αυστραλία μέχρι την Γερμανία και τον Καναδά όπου ζουν Φλωρινιώτες στις ελληνικές παροικίες της ομογένειας μας . Ναι , ακούν και διαβάζουν χωρίς χρονική καθυστέρηση ότι συμβαίνει στην μικρή μας πόλη και στα χωριά μας. Στο χώρο της συμβατικής ασύρματης ή ψηφιακής ασύρματης επικοινωνίας υπάρχει μπλόγκ και δραστηριοποιείται ειδική λέσχη Φλωρινιωτών ραδιοερασιτεχνών με αξιόλογη δραστηριότητα Παράλληλα να σημειώσουμε ότι με την μαζική επικοινωνία άλματα τεχνολογικής προόδου έχουν γίνει σε ατομικό επίπεδο επικοινωνίας μέσω των κινητών τηλεφώνων τελευταίας γενιάς όπου με τέλειο ήχο και εικόνα επικοινωνούμε με συγγενείς ή φίλους σε κάθε άκρη της .ελλάδας και του κόσμου 
 
 
Παρακολουθώντας ως ερασιτέχνης μπλόγκερ όλη αυτή την διαδρομή κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η επικοινωνία στην Φλώρινα ανέκαθεν αποτελούσε και αποτελεί ζωηρή ανάγκη των κατοίκων μιάς και η γεωγραφική  απομόνωση , η απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα όπως και η αδυναμία επικοινωνίας είναι κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής. Ο βουνίσιος ακτιβιστής προέκυψε από την διαδικτυακή παρέα ενός φόρουμ συζητήσεων πρίν 10 χρόνια. Στην πορεία μείναμε πολύ λίγα άτομα λειτουργώντας ως ένας «πειρατικός σταθμός ακτιβιστων στην μάχη  των απόψεων και ιδεών» μακριά από συστημικους  που διαχειρίζονταν - μονοπωλούσαν κατά το δοκούν λογοκρίνοντας άγρια τις απόψεις μας γιατί δέν πορευόμασταν απαραίτητα με το κατεστημένο που εξυπηρετούσαν η τους χρηματοδοτούσε  .
 
Νιώσαμε πρίν λίγα χρόνια την λογοκρισία στο πετσί μας όταν μόλις πρίν λίγο καιρό κάποιοι όψιμα έμαθαν την λέξη λοκάρισμα . Μας έκλεισαν το αρχικό μπλόγκ  ¨"του βουνίσιου ακτιβιστή" διότι σίγουρα ως ενεργοι Έλληνες Ακτιβιστές που νοιαζόμαστε για τον τόπο και τον ελληνισμό μας τους ενοχλούσε ο τρόπος γραφής μας Ίσως γιατί δεν θέλαμε να χαϊδέψουμε πρόσωπα και καταστάσεις .Τον Απρίλιο του  2018 σταμάτησε η επικοινωνία της διαδικτυακής παρέας μας στον Pathfinder.gr ιστότοπο που φιλοξενούσε  το προηγούμενο μπλόγκ και συνεχίζω πλέον σε προσωπικό επίπεδο από το παρόν μπλόγκ
 
 Συνεχίσαμε και συνεχίζουμε να εκπέμπουμε στο ημερομπλόγκιο μας με ότι συνάδει στις σκέψεις και στις ανησυχίες μας όπως θα γράφαμε σε ένα απλό ημερολόγιο ή ένα ηλεκτρονικό οπτικοακουστικό κείμενο αναρτημένο σε ένα ηλεκτρονικό τοίχο . Αυτή ήταν και παραμένει ανόθευτα η αρχική σκέψη  . Αυθόρμητα θεωρούμε ότι το δικαίωμα στην έκφραση την δημιουργία ακόμη και του χόμπυ μας είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε έλληνα όπως είναι η επικοινωνία μας με το υπόλοιπο κορμό της Ελλάδας μακριά από αποκλεισμούς και κατευθυνόμενη συστημική λογοκρισία γνωστών παράκεντρων  . Άλλωστε το μπλογκ ώς αρχική ιδέα είναι ένα ημερολόγιο σκέψεων ή προβολής αυτών που γουστάρεις η ο καυτηριασμός όσων μας ενοχλούν και μας προσβάλουν σάν Έλληνες πολίτες.. Τώρα εάν κάποιοι συστημικά  θέλουν να το ξεφτιλίσουν για να επιβάλουν απάνθρωπες μορφές διαχείρισης της σκέψεως μας εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη .  δεν εκπροσωπούμε οικονομικά συμφέροντα , δεν στηρίζουμε   ούτε συνεργαζόμαστε με σκοτεινές δυνάμεις. . . Η ανηφορική βουνίσια διαδρομή στον χρόνο θα δείξει πόσο ελεύθερα λειτουργουμε  .
 
Ως βετεράνος στο χώρο της πληροφορικής από το 1985 τότε αν θυμάσαι με τους άμσταρντ και τους κόμμοντορ, είχα προβλέψει προ πολλού ότι η διάδοση της πληροφορίας θα γίνει αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου. Τότε που όλοι οι νεοεκκολαπτόμενοι σημερινοί μπλόγκερς ξύναν τα μολύβια τους , τους έλεγες για το ποντίκι του υπολογιστή και ψάχναν ποντικοπαγίδες ή στεγνώναν τα μελάνια τους διαγκωνιζόμενοι σε πολιτικά ή δημοσιογραφικά γραφεία να πάρουν το κατιτί τους. 
 
Και είμαστε στην χαραυγή του 21αιώνος όπου θα συμβούν κοσμογονικές αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας  . Από την εποχή του κράχτη, του αγωγιάτη του τηλέγραφου μέχρι σήμερα στην εποχή των κομπιούτερς του ίντερνετ και των μηχανών έχουν πράγματι αλλάξει πάρα πολλά. Όσοι προετοιμάζονταν από χρόνια αποδείχθηκαν σωστοί όσοι τώρα ανακαλύψαν το διαδίκτυο στην ζωή τους έχουν χάσει με το συμπάθιο το τραίνο, έχουν χάσει πολλά επεισόδια στην ζωή τους ....
 
Πάντως με κράχτες και λιθογράφους δεν τραβάει πλεόν το πράμα, έχουν τελειώσει οριστικά, είναι και οικονομικά τελειωμένοι για να αναπαράγουν την ξεπερασμένη ιδέα  τους. Δεν έχουν θέση στην εποχή της πληροφορίας που τρέχει σε γκιγκαμπαιτ και όχι πάνω σε  χαρτιά που καταλήγουν στα σκουπίδια της ανακύκλωσης ...
 
Δυστυχώς ή ευτυχώς τα κομπιούτερ, οι αριθμοί και οι μηχανές αντικατέστησαν τους ανθρώπους. Ο ρόλος του ανθρώπου αγκιστρώνεται στο ρόλο του ελεγκτή διαχειριστή και ελεγχόμενου των μηχανών .
 
Ένα νέο ΜΕΛΛΟΝ ΑΝΑΤΕΛΛΕΙ οπότε διαλέγεις ποιο  έντ θέλεις ....