Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

Η ΠαρέλασηΓράφει ο Λάζος ο Βουνίσιος
Κοσμοπλημμύρα ανθρώπων , κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου , πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά κυρίως μετά την παρέλαση, όπου οι πολίτες «παρέλασαν» σε κάθε γωνιά και κατέκλυσαν κάθε σπιθαμή τραπεζοκαθισμάτων καφετεριών, ουζερί και ταβερνώ΄ν δίνοντας μία ανάσα οικονομική στην τοπική οικονομία εμπορική δραστηριότητα στον κλάδο της καφεστιάσεως.

Πρόκειται για τη συνήθη «επετειακή παρέλαση ανθρώπων» , που δεν την πτοεί ούτε η οικονομική κρίση , ούτε ο καιρός  ,η οποία εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί ως μια από τις επισημότερες ημέρες του χρόνου κατά την οποία οι ιδιοκτήτες καφετεριών και καταστημάτων εστίασης, προετοιμάζονται μέρες πριν πυρετωδώς, για να είναι έτοιμοι να καλύψουν τη συσσωρευμένη κίνηση του μεσημεριού, κάνοντας τον προγραμματισμό τους σε προμήθειες και στην παροχή της καλύτερης εξυπηρέτησής της πολυπληθούς πελατείας.
 
Δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο και πάλι, κυρίως μετά την παρέλαση, όπου ξεκίνησε η ...μάχη του τραπεζοκαθίσματος, με τον κόσμο να κόβει βόλτες πάνω κάτω μέσα στους πεζόδρομους στις παραποτάμιες γειτονιές και στις πλατείες, για να βρει ένα μέρος να ξαποστάσει να πιει καφέ, στις καφετέριες ή ένα να βρεί άδειο τραπέζι σε ουζερί εστιατόρια σουβλατζίδικα και ταβέρνες. Βέβαια αρκετοί ήταν αυτοί, οι οποίοι γνωρίζοντας από άλλες χρονιές, την ταλαιπωρία που θα υποστούν όταν μπουν σε μια περιπέτεια αναζήτησης άδειας καρέκλας, είχαν προβλέψει και έκαναν πριβέ ρεζερβέ κράτηση από τις προηγούμενες ημέρες στα εν λόγω καταστήματα, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να είναι «πιασμένα» .

Άλλοι δέν πήγαν κάν να παρακολουθήσουν την μαθητική παρέλαση αλλα κατευθύνθηκαν στον πεζόδρομο η στις παραποτάμιες γειτονιές για να "πιάσουν τραπέζι". Μερικοί πρό της παρελάσεως μαθητικών και στρατιωτικών τμημάτων μοιράσθηκαν την διαδρομή ο ένας στην παρέλαση και ο άλλος στο τραπεζάκι  Άλλοι κατευθύνθηκαν στο Τελωνίο Νίκης διαβαίνοντας με τα ΙΧ τους στα ελληνοσκοπιανά σύνορα για να κάνουν μία βολτίτσα είτε για  φαγητό ή είτε για ψώνια στην γειτονική πόλη του Μοναστηρίου όπου η αγορά ήταν ανοιχτή .Παρά το σχετικό απαγορευτικό , στο επαρχιακό οδικό δίκτυο , εντόπισα να κυκλοφορούν  αρκετά βαρέα οχήματα με εγχώριες η ξένες πινακίδες  μέχρι και μία νταλίκα με συρόμενη καρότσα γεμάτη μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ...

Η δε κίνηση πεζών και οχημάτων , σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, στο κέντρο, ήταν ασταμάτητη και ο ... αίθριος καιρός της λιακάδας ευνόησε γι' αυτό. Μικροί και μεγάλοι απολάμβαναν την επίσημη αργία, με βόλτες στους πεζόδρομους, δημιουργούσαν πηγαδάκια και ένα ατέλειωτο ανθρώπινο βουητό μελίσσι  διατηρήθηκε μέχρι αργά το βράδυ στα τραπεζοκαθίσματα των καφε των τσιπουράδικων,λοιπών φαγάδικων ...
 
Κίνηση παρουσιάστηκε , πέραν κλασικά του πεζοδρόμου - κεντρικής πλατείας , στο νέο πάρκο , στην στοά Σπυράκη πλησίον δημοτικής αγοράς  και στα αντίστοιχα καταστήματα των παραποτάμιων γειτονιών που έχουν γίνει το ομορφότερο σημείο αναφοράς για την πόλη μας (από την γέφυρα του Α΄& Β΄'Δημοτικών σχολείων  , το Βαρόσι μέχρι την πλατεία ηρώων - γειτονιά Καραγκιόζη)   τα οποία υποδέχθηκαν μέρος του «κύματος» εξόδου, που επέλεξε πιο απομακρυσμένα μέρη από το κέντρο όπως το κατάστημα ΦΟΟΦ στον λόφο Αγίου Παντελεήμονα, για να καθίσει για φαγητό ή καφέ.

Άλλοι βρήκαν την ευκαιρία να ανηφορίσουν για τις ιχθυοταβέρνες των Πρεσπών ,στο χιονοδρομικό κέντρο Βίγλα και στο Πισοδέρι για καφέ , άλλοι εξορμήσαν για να επισκεφθούν το Νυμφαίο να δούν τις αρκούδες που ξύπνησαν απ την χειμερία νάρκη  , να γευματίσουν σε κάποια παραδοσιακή ταβέρνα η να επισκεφθούν κάποια παραλίμνια ταβερνα η βραβευμένο εστιατόριο στον Άγιο Παντελεήμονα της λίμνης Βεγορίτιδας .¨όπως πληροφορήθηκα μερικοί γευμάτισαν στις  ρομαντικές παραλίμνιες ταβέρνες στην λίμνη της Καστοριάς.
Ο εορτασμός της εθνικής επετείου, αποδεικνύεται ότι είναι μια ευκαιρία για μία  μαζική έξοδο μικρών και μεγάλων ακόμη και των φοιτητών που σπουδάζουν στην πόλη μας   . Η ημέρα αυτή ήταν μια ευκαιρία συναθροίσεων  η συναντήσεως φίλων , γνωστών και συγγενών, σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, εκτός σπιτιού και μια καλή ημέρα για τους τζίρους των καταστημάτων καφε εστίασης τόσο μέσα στην πόλη όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Φυσικά οι περισσότεροι απο εμάς  παρελάσαμε η παρακολουθήσαμε την μαθητική -στρατιωτική παρέλαση που διεξήχθη επι της οδού Μακεδονομάχων στην όμορφη μας Φλώρινα  , κατόπιν περιορισθήκαμε σε ένα καφέ σε ένα φιλικο μαγαζί και στο τέλος τιμήσαμε όλοι μαζί το εορταστικό μεσημεριανό τραπέζι  στα σπίτια μας όπου είχαμε αναρτημένη την Ελληνική Σημαία στο μπαλκόνι .