Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Η πόλη του σήμερα

Οι φωτογραφικές αποτυπώσεις της πόλης έγιναν το χρονικό διάστημα 2015 - 2016.Απο διάφορα σημεία στο δάσος του λόφου Αγίου Παντελεήμονα νοτίως της πόλης διακρίνεται η ασφυκτική ανοικοδόμηση στο μεγαλύτερο οικιστικό μέρος αυτης. Οικοδομικά συγκροτήματα πολυκατοικιών δεσπόζουν στο ιστορικό κέντρο . Η πόλη οικοδομικά επεκτάθηκε τις τελευταίες δεκαετίες κυρίως πρός το ορεινό κάμπο - λεκανοπέδιο  .

 
Στήν ιστορική παραποτάμια γειτονιά , Βαρόσι , και σε όλες σχεδόν τις παραποτάμιες γειτονιές τα κτήρια που απέμειναν , όπως ορισμένα νεοκλασικά σπίτια , με έντονα διαφορετική αρχιτεκτονική μεταξύ τους  ο οδοιπόρος θα ταξιδέψει νοερά στο παρελθόν - ιστορική διαδρομή της πόλης  . 
 
Οι μονοκατοικίες που κυριαρχούσαν την δεκαετία του 1960 έχουν εξαφανισθεί και στην θέση τους ανυψώθηκαν πολυώροφες κατοικίες ΄.Οι χώροι πρασίνου, οι αυλές μονοκατοικιών , οι δενδροστοιχίες σε πλατείες  πεζοδρόμια η δρόμους παρέδωσαν την θέση τους  στην έντονη ανοικοδόμηση όπου κυριαρχεί κυρίως το τσιμέντο, οι πλακωστρώσεις κλπ..
 
Το σημερινό Γυμνάσιο στο Βαρόσι ( παλαιό Οικονομικό ) και ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός της πόλης είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα αρχιτεκτονικής , σταδιακής μετεξέλιξης της πόλης στην σημερινή της μορφή. 
 
Αντιθέτως εστιάζοντας την προσοχή του ο παρατηρητικός θεατής σε ορισμένα σημεία ( λχ παλιό Ξενοδοχείο "Ξενία" με την επιγραφή "ΗΟΤΕL CAZINO"  - η πισίνα περιοχής Αγ.Νικολάου - το αναψυκτήριο Άλσος -η εικόνα ακατοίκητων στην πλειοψηφία τους διατηρητέων παραποτάμιων κτιρίων )  θα νιώσει ότι η εξέλιξη τους έχει αντιστροφή πορεία μέσ τον χρόνο. Τα κτίρια αυτά την δεκαετία του 1960  έσφιζαν απο ζωή και ανθρωπους ενω σήμερα ( 2016) είναι άδεια, ακατοίκητα ,καθόλου διατηρημένα  , είναι  ημικατεστραμένα ,  έχουν σημειώσει μία φθίνουσα πορεία στον χρόνο Στην περίπτωση της πισίνας οι χώροι είναι σε κακή κατάσταση , ημικατεστραμμένοι,  ενώ στην περίπτωση του νεκροταφείου της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου η εικόνα είναι αποκαρδιωτική εν αντιθέση με την αρίστη κατάσταση του Ιερού Ναού - προαυλίου.
 
Η πόλη διατηρεί ακόμη την ξεχωριστή φυσιογνωμία - γοητεία της προσπαθώντας να διατηρήσει μία αρχιτεκτονική ισορροπία ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον  Αγκαλιάζεται όπως διακρίνετε στις φωτογραφίες απο έντονα περιαστική βλάστιση στα πέριξ δασώδη βουνά  χαρίζοντας η φύση με την σειρά της  έντονες διαχρονικά εποχιακές μεταβολές - επιδράσεις στους ανθρώπους αλλα και μία ιδιαίτερη γαλήνη , ηρεμία και φυσική ομορφιά .
 
Η νοσταλγική μελαγχολία του παρελθόντος με την τωρινή αναζήτηση της ομορφιάς του νέου κελαρίζει στα σπλάχνα της πόλης  σε μία διαρκή ομιχλώδη  θα έλεγα μοναχική πορεία στο διάβα του χρόνου.  

























                                
 





2008


2010


2011


Φεβρουάριος 2016 !!!



"Τα επόμενα (χωρίς χρονολογική σειρά)  αργοσβήσουν όρθια σάν τα .... δένδρα"
Φωτογραφικό Αρχείο - Λάζος ο Βουνίσιος




old florina (35).JPGold florina (33).JPG


old florina (12).JPGpalia spitia stin florina29.JPG


palia spitia stin florina13.JPG